Er zijn 600 lymfeklieren in het lichaam aanwezig! Veel cliënten kunnen oedeem klachten kregen met hulp nodig van een Oedeemtherapeut .

Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van een (lymfoedeem). Een oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Een (lymf-)oedeem kan een gevolg zijn van:

  • Kanker
  • Bloedvatproblemen
  • Littekens
  • Bestraling
  • Chemotherapie
  • Een operatie
  • Ongeval

Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen, met vochtophopingen als gevolg. Maar ook zonder een duidelijke oorzaak kan een primair lymfoedeem of een lipoedeem aanwezig zijn.

Om oedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethoden geschikt.

Bij de totale behandeling past de oedeemtherapeut vaak meerdere behandelmethoden toe:

  • manuele lymfedrainage,
  • compressietherapie,
  • lymftaping,
  • therapeutische kousen.

Tezamen vormen ze oedeemtherapie.

Lymfedrainage

Hierbij stimuleert de oedeemtherapeut met een zacht pompende beweging van de handen op en rondom het oedeem gebied het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfevaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht.

Compressietherapie

Een combinatie van het zwachtelen van ledematen door de oedeemtherapeut en bewegen door de patiënt ondersteunt de vochtafvoer. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar net behandelde weefsels.

Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk aan het vocht in de ledematen en zorgt voor het behoud van het verkregen resultaat.

Lymftaping

Bijvoorbeeld op de romp is het moeilijk om ambulante compressietherapie toe te passen. Dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en beweegoefeningen verplaatst het vocht zich de gewenste kant op.

Hoe lang duurt een behandeling

Een behandeling duurt gemiddeld 45 minuten. De totale behandelduur verschilt per persoon. Om de vooruitgang te kunnen bepalen, wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten.

Wat kunt u zelf doen

Sport en beweging stimuleren de lymfvaten. Wandelen, zwemmen & gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt.

Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden.

Ook vermijdt u liever zware en langdurige lichamelijke inspanning.

De oedeemtherapeut legt u ook specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen. Extreme kou en extreme warmte zijn ook niet goed voor u lymfestelsel .

Barbara Guyant heeft de Dr. Vodder methode voor manuele lymfdrainage gevolgd.